dinsdag 10 maart 2009

Startup: Liever.com



Wat is Liever.com?
Liever.com maakt het interieuraanbod inzichtelijk. Onze site heeft grote foto’s van meer dan 250 interieurmerken, getagd door stylisten, gekoppeld aan praktische verkoopinformatie van meer dan 5000 woonwinkels in Nederland. Nu doen we alleen nog interieur, in de loop van het jaar voegen we er gestaag nieuwe categorieën aan toe.

Waarom Liever.com?
Omdat Liever leuk, inspirerend en makkelijk is. Geen banners, cleane site, simpele navigatie, veel te zien. Het bespaart je zelfs tijd en geld: Niet meer doelloos in de auto; geen stapels magazines in de papierbak. Liever is dé slimme oplossing als je eens verder wil kijken dan het woonwarenhuis om de hoek.

Nog speciale features?
De site heeft slimme hulpmiddelen om inspiratie op te doen en te delen. Bezoekers kunnen op basis van hun intuïtie kriskras door de site gaan, zonder overzicht te verliezen; ze kunnen makkelijk resultaten filteren; ze kunnen met één klik favorieten opslaan en delen; ze krijgen dan zelfs automatisch interieuradvies van stylisten.

Wie maakt Liever.com?
Liever.com is een uitgave van Liever Media, gevestigd in Amsterdam. We zijn een onafhankelijk vijfmansbedrijf met een voorliefde voor mooie ontwerpen en slimme websites.

dinsdag 3 maart 2009

Interview met Erwin Blom (The Crowds)

Bas van de Haterd in gesprek met Erwin Blom, over de manier van werken bij The Crowds.

zondag 1 maart 2009

Myngle wederom genomineerd

Startup Myngle is wederom genomineerd voor een prijs. Nadat ze vorig jaar al enige prijzen in de wacht wisten te slepen, zijn ze ditmaal genomineerd bij Plugg (een web 2.0 evenement in Brussel). Naast Myngle is ook Nulaz -een andere Nederlandse startup- genomineerd. Zij zullen het door middel van een pitch op kunnen nemen tegen de andere 18 genomineerde Europese startups. En een jury zal uiteindelijk de winaar verkiezen,op het event dat plaats zal vinden op 12 maart.

donderdag 19 februari 2009

Bloggen. Is er geld mee te verdienen?

Volgens Perry Belcher is dat wel het geval. Tenminste als u het op de juiste manier gebruikt, in combinatie met sociale netwerken. Hij zal het u even uitleggen:

We Cross lanceert Next Best Band

"Vandaag is de nieuwe website van Next Best Band gelanceerd. Volgens Next Best Band zijn er te veel goede bands met te weinig bekendheid en weten veel muziekliefhebbers niet welke muzikale hoogstandjes ze missen. De veranderende muziekindustrie, waarbij bands in toenemende mate zelf uitgever en distributeur van muziek zijn, schept mogelijkheden om dit te veranderen. Daar wil Next Best Band onbekende bands mee helpen. Waar bijvoorbeeld MySpace bands enkel een online presentatieplatform biedt, kiest Next Best Band voor een crossmediale aanpak om de bekendheid van bands te vergroten. Dit betekent dat Next Best Band bands kansen geeft om hun muziek zowel online als offline via radio, themakanalen, dag- en weekbladen en podia met meer muziekliefhebbers in aanraking te laten komen."
Next Best Band is een project van We Cross.

maandag 2 februari 2009

Startup: BrandWebbing

Op 13 januari is er een nieuw bureau gelanceerd dat de strategie en programmering gaat verzorgen van online merkcommunicatie. Het bureau, genaamd BrandWebbing, lijkt een vliegende start te maken. Ze wisten namelijk al gelijk een grote klant als Danone binnen te halen. Verder hebben ze een zogenaamde AllocationApp ontwikkeld, “waarmee merkadverteerders een indicatie krijgen welk deel van het marketingcommunicatiebudget idealiter vrij moet worden gemaakt voor online merkcommunicatie”. Aanleiding genoeg dus om eens wat dieper op deze startup in te gaan.

Wat is BrandWebbing?
BrandWebbing is een nieuw bureau opgericht door 2 ervaren online reclamemakers (Rembrandt Smids en Jeroen de Bakker, v.l.n.r.). BrandWebbing heeft een eigen methode ontwikkeld voor werkelijke online merkcommunicatie. Kenmerkend aan de BrandWebbing methode is het exclusieve gebruik van non-spot. Dit is volgens ons de enige echte manier om positieve merkeffecten in de toekomst te realiseren. Non-spot is namelijk een positieve en dus gewenste manier van communiceren met de doelgroep. We zien dat het middel dat tot nu toe gebruikt werd, display (bannering), langzaam maar zeker ‘harakiri’ aan het plegen is.
BrandWebbing ontwikkelt vanuit de merkstrategie een netwerk van speciaal voor de adverteerder uitgedachte communicatie-elementen, zoals interactieve applicaties, branded content en andere vormen van non-spot aanwezigheid. Deze communicatie-elementen krijgen een continue plek binnen online omgevingen die passen bij het merk van de adverteerder en die naadloos aansluiten bij de online tijdsbesteding van doelgroepen. BrandWebbing ontwikkelt dus geen actiematige doorvertalingen van offline campagnes, maar creëert op een relevante manier onderscheidend vermogen binnen een umfelt dat resoneert bij doelgroepen. Deze aanpak leidt tot een strategisch plan waarbij merkrelevante communicatie-elementen en online mediastrategie samenkomen. Na goedkeuring van deze blauwdruk worden kwantitatieve en kwalitatieve doelstellingen geformuleerd en start de realisatie en implementatie.

Vervolgens word, aan de hand van het BrandWebbing dashboard, ‘realtime’ de effectiviteit in de gaten gehouden. Communicatie-elementen worden, waar nodig, geoptimaliseerd of vervangen. Na 12 maanden worden alle BrandWebbing activiteiten tegen de veranderingen in het medialandschap en eventuele merkaanpassingen aangehouden. Een nieuwe strategie wordt opgesteld en geïmplementeerd.”

Hoe is het idee voor BrandWebbing ontstaan?
”De basis voor BrandWebbing is een idee dat Jeroen de Bakker al had in de Qi-tijd. Dit idee was toen (te) ver zijn tijd vooruit. Na zijn klus bij TBWA zijn Rembrandt en Jeroen gaan zitten en is de theorie achter BrandWebbing verfijnd en geactualiseerd. Daarnaast is het heerlijk voor ons ons om met deze vooruitstrevende materie bezig te zijn, i.p.v. de zoveelste banner-campagne of actiesite.”

Hoe ziet het verdienmodel van BrandWebbing er uit?
BrandWebbing is in essentie een strategiebureau. We hebben niet de ambitie om een kantoorpand vol productie te hebben. Dan krijg je het “wij van WC-eend adviseren WC-eend” idee. Ieder BrandWeb is ‘custom-made’ en we zoeken daarvoor de passende partijen bij elkaar.
BrandWebbing bestaan uit 5 fases ( Exploratie, Stategie, Realisatie, Evolutie en Revolutie) en voor iedere fase staat een vaste prijs ongeacht de grote van het BrandWeb. De strategie werkzaamheden zijn namelijk altijd hetzelfde. Hierdoor is het voor de klant altijd inzichtelijk wat de kosten zijn aan BrandWebbing. Natuurlijk is het wel zo dat naast de kosten voor de BrandWebbing organisatie er kosten gemaakt moeten worden voor media en productie. Deze verschillen van BrandWeb tot BrandWeb. Door de schaalbaarheid van internactieve media kunnen we eigenlijk voor alle soorten en maten merkadverteerders aan de slag.”

In de volgende Video is Marketingfacts in gesprek met beide heren:



Voor dit interview was Dusta.nl in gesprek met Rembrandt Smids van BrandWebbing.
Ken jij nog een interessante Nederlandse startup, waar we hier op Dusta.nl aandacht aan moeten besteden? Tip ons dan! en mail naar info@dusta.nl. Dusta.nl is ook te volgen via Twitter en Feedburner.

donderdag 29 januari 2009

Nederland nog niet klaar voor Payter?

Nederlandse winkeliers staan nog niet te springen om het systeem dat mobiel betalen mogelijk maakt te installeren. Volgens aanbieder Payterkijken winkeliers de kat uit de boom”. Payter kan op deze manier nog niet de ‘critical mass’ bereiken, die ze nodig hebben om het product tot een succes te maken. Gebruikers worden door het lage aantal aangesloten winkeliers, niet ge-triggerd om de nfc-sticker te kopen om zo (samen met geïnstalleerde software) mobiel te kunnen gaan betalen. Er zijn op dit moment ruim 100 winkels waar al mobiel betaald kan worden, maar dit ligt ver onder het doel van 10.000 aangesloten winkels eind 2008. Ondanks een korting van 250 euro, in samenwerking met CCV, bleken er nog weinig winkels geïnteresseerd. Payter zegt gewoon door te gaan en hoopt dat de service zich, als een olievlek, vanuit Rotterdam over de rest van Nederland zal verspreiden.

maandag 26 januari 2009

Startup: canTouch

Het bedrijf canTouch is gevestigd in Amsterdam, en bestaat sinds mei 2008. canTouch specialiseert zich in tangible interfaces: denk aan het aanraakscherm in Minority Report en een hele grote versie van een iPhone, die je met zes mensen tegelijk kunt bedienen. canTouch gelooft in de juiste combinatie van hardware, software en advies, om zo de klant en de gebruiker een unieke ervaring te geven. Een ervaring die zo intuitief is dat je niet merkt dat je met een computer bezig bent, maar waarin je bezig bent samen te werken en te ontdekken.

Hoe is het idee voor canTouch ontstaan?
“Harmen Hofstra was bezig een eigen hardware prototype te bouwen, waarna we samen dit hebben uitgewerkt tot een product en een visie.”

Hoe werkt canTouch?
“De computer is doorgedrongen tot veel aspecten van ons leven, maar toch is het lang niet altijd handig, prettig of mogelijk om optimaal gebruik te maken van de mogelijkheden ervan. Ingewikkelde software, gebruikers-onvriendelijkheid en eenduideige vormgeving dwingen mensen om zich aan de computer aan te passen in plaats van andersom. In sommige situaties is dat geen probleem, maar in de moderne kennismaatschappij zijn samenwerking en creativiteit belangrijker dan ooit. Samenwerken en menselijke interactie worden bemoeilijkt bij het gebruik van gangbare computers. Iedereen kent wel de situatie waarbij in een bespreking meerdere personen werken op hun laptops en deze om moeten draaien om iets aan te wijzen, of waarbij vijf mensen zich in bochten wringen achter een collega om op het scherm mee te kijken, waarbij ze niet goed horen wat deze vertelt en tegen zijn/haar achterhoofd aankijken.”

canTouch specialiseert zich in 'tangible interfaces', dus aanraakbare interfaces, waarbij nieuwe intuitieve methodes worden gebruikt om de kracht van de computer te benutten. Deze methodes brengen door hun intuitiviteit de menselijke kant en creativiteit naar boven. Mensen kunnen samen werken en op een emotioneel, creatief en zakelijk vlak interactie houden met elkaar. Meerdere mensen kunnen op de tafel tegelijk interactief bezig zijn.”

“De canTouch CUBE, ons eerste produkt, is een ‘multitouch tafel’. Dit is een tafel, waaromheen je met circa 6 mensen kunt staan om samen te brainstormen, kennis te delen, problemen en oplossingen in kaart te brengen of op een nieuwe interactieve manier te presenteren.”

Hoeveel klanten/gebruikers heeft canTouch?
“Op dit moment hebben we een beperkt aantal pilots lopen, een aantal daarvan met grote internationale bedrijven. In de nabije toekomst verwachten wij dat dit gaat stijgen, ook doordat we met gespecialiseerde development partners gaan samenwerken.”

Wie zit er achter canTouch?
"Harmen Hofstra, 29, achtergrond Informatiekunde, is degene die begonnen is met het zelf ontwikkelen van het eerste prototype en is bezig met R&D en hardware."
"Jasper Smink, 38, achtergrond argumentatieleer en topsportcoach, is ondernemer en netwerker en bouwt aan de relaties van canTouch."
"Erik van der Pluijm, 34, achtergrond Kunstmatige Intelligentie en computergames, en betrokken bij vormgeving, product en software development en strategie."

"Op dit moment werken we met acht mensen. We zijn daarbij altijd op zoek naar gepassioneerde, intelligente mensen met hart voor vormgeving, software en techniek die willen bijdragen aan het succes van canTouch en op dit moment in het bijzonder naar software developers."

Hoeveel is er geïnvesteerd en door wie?
"We hebben op dit moment geen externe financiering. Wel zijn we aan het kijken naar de mogelijkheden van schaalvergroting nu we een aantal interessante pilots hebben, en dat zou inderdaad kunnen betekenen dat we financiering willen gaan inzetten."

Hoe ziet het verdienmodel van canTouch er uit?
"Vrij eenvoudig, wij verkopen de hardware en software samen als 1 product, inclusief een onderhoudsmodule. In de zeer nabije toekomst gaan we met development partners samenwerken die binnen bepaalde markten software ontwikkelen met behulp van een SDK (Software Development Kit). De SDK zal binnenkort aan een select gezelschap ter beschikking worden gesteld in de vorm van een Beta. Hiervoor zijn we overigens nog op zoek naar mogelijke partners."
Video's over canTouch zijn te bekijken op Bright en het canTouch Youtube kanaal.

Voor dit interview was
Dusta.nl in gesprek met Erik van der Pluijm van canTouch.

Ken jij nog een interessante Nederlandse startup, waar we hier op Dusta.nl aandacht aan moeten besteden? Tip ons dan! en mail naar info@dusta.nl.
Dusta.nl is nu ook te volgen via Twitter en Feedburner.

zondag 25 januari 2009

Video: Links

Links naar Video's over Nederlandse startups elders op het web.

Bedrijven van Nu (op NuZakelijk)
Personal Space Technologies en GravityZoo

BehindTheWeb (op Frankwatching)
Battle of Concepts en You Wish

Interview met oprichters startup CreateAd (op Marketingfacts)
Nieuw reclame- en marketingplatform: CreatAd

donderdag 22 januari 2009

Startup: Myngle

Een startup die denkt profijt te hebben van de huidige economische neergang is Myngle. Doordat mensen meer op kosten gaan letten en anderzijds extra inkomen kunnen gebruiken, verwachten ze dat Myngle een mooie groei door kan maken in 2009. Vorig jaar heeft deze startup al 3 prijzen in de wacht weten te slepen, tijdens de Benelux Ventures 50, een Accenture Innovation Award 2008 en op de European Ventures als beste ICT startup.



Myngle is een online wereldwijde taal-marktplaats. Op Myngle kan een gebruiker zoeken naar een passende taal-lessen en bijbehorende leraar. Deze leraar kan zich aan de andere kant van de wereld bevinden, en toch kan de gebruiker zich vanachter zijn eigen pc de taal meester maken. De lessen vinden namelijk plaats in een virtueel klaslokaal, waar leraar en student met elkaar kunnen praten (met behulp van Skype), chatten, bestanden kunnen delen met elkaar en tekenen en schrijven op een whiteboard. Je begint altijd met een (gratis) proefles en kunt betalen per keer, een pakket kopen of een abonnement nemen. Betaling verloopt via Paypal.

De startup is opgericht door Marina Tongetti, en het idee ontstond toen zij Mandarijn wilde leren, maar moeilijkheden had een goede leraar te vinden. Toen kwam ze op het idee om die leraar aan de andere kant van de wereld te zoeken, waar ze wel een hoop ‘native speakers’ van de taal zou kunnen vinden. En zo werd Myngle geboren in December 2007. Marina heft er 3 partners bij gezocht, om een management te creëren met een goede mix van ervaring met internet en educatie, dat management bestaat naast Marina Tongetti uit Egbert van Keulen, Danilo da Silva, Valter Stoiani.

Het in Amsterdam gevestigde Myngle is in 1 jaar uitgegroeid tot een service met 40.000 geregistreerde gebruikers in 156 Landen. Ze bieden 2.260 leraar/cursus combinaties en 49 verschillende talen. Waaronder niet alledaagse talen als Cebuano, Dzongka, Kazakh en Maori. De meest actieve lerares, afkomstig uit Oekraïne, heeft inmiddels al 880 lessen gegeven en verdient hiermee drie keer haar normale salaris. Zo creëert Myngle dus ook banen in verre landen, waar er leraren zijn die kunnen leven van de lessen die ze via Myngle geven. De inkomsten van Myngle zelf komen vooral binnen doordat zij 15% pakken van de prijs van een les. Verder zijn er ook nog inkomsten via advertenties, maar deze bedragen (met opzet) een klein percentage van de totale inkomsten.

dinsdag 20 januari 2009

Startup: We Cross

Het in 2008 gestarte We Cross, ontwikkelt en realiseert crossmediale concepten voor de creatieve sector. Daarnaast hebben ze een eigen videoproductie tak: Crosscast en ook gaan ze hun eigen start-up Next Best Band lanceren. Op DutchCowboys zijn ze deze maand al startup van de maand en bloggen er over op “het opwindende leven als Nederlandse start-up". We vroegen We Cross naar dat opwindende leven van een Nederlandse startup;

Wat is We Cross?
We Cross is een jong bedrijf dat crossmediale concepten voor de culturele en creatieve sector ontwikkelt en realiseert. In onze concepten integreren we online met offline zoals radio, TV, print, events en mobiel. Wij zijn dus daar, waar verschillende disciplines samen komen. Een veelvoorkomend onderdeel van deze concepten is (web)video. Vandaar dat we deze producties ook 'in-house' aanbieden met onze eigen videoproductie tak: Crosscast. Naast opdrachten voor derden, ontwikkelen we ook eigen producten waarin het beste van al onze kwaliteiten terug komt. Een voorbeeld daarvan is Next Best Band, het eerste crossmediale podium voor bands en muziekliefhebbers dat na een rustige start de komende weken volwassen gaat worden.”

Hoe is het idee voor We Cross ontstaan?
We Cross bestaat uit Hein Hofman en Hilde Smetsers. Wij zijn 2 enthousiaste jonge professionals met een gezamenlijke passie voor cultuur, (digitale) media, techniek en organisatie. Deze passie gebruikten wij al lange tijd bij het realiseren van eigen media, event en muziek producten. In 2009 hebben we besloten om onze ambities naar een hoger plan te tillen en We Cross te starten.” Hoe werkt We Cross?
“Wij hebben klanten een verfrissende en creatieve werkwijze te bieden. We durven (en dagen onszelf uit) om buiten bestaande hokjes te denken. Hierbij kijken we naar datgene wat het beste resultaat gaat leveren. In sommige gevallen betekent dit gebruik maken van bestaande middelen, maar we leveren ook maatwerk. Tenslotte vinden wij dat een goed idee of concept staat of valt bij de uitvoering. Daarom bedenken wij niet alleen, maar doen we ook het projectmanagement en de realisatie. We zijn dus op ons best, waar verschillende disciplines samen komen.”

Hoeveel klanten heeft We Cross?
“We werken voor verschillende opdrachtgevers in de creatieve sector. Onze plannen zijn om dit te blijven doen en daarnaast Next Best Band uit te bouwen tot een succesvol platform. De community van Next Best Band wordt in de komende weken gelanceerd en daarmee hopen we direct een statement te maken wat betreft het aantal gebruikers. Het aantal bands en muziekliefhebbers dat zich nu al bij ons heeft geregistreerd, overtreft in ieder geval de doelstellingen.”
Wie zit er achter We Cross?
Hein Hofman (29) Studeerde aan de Amsterdamse Hogeschool en werkte van 2003 tot 2008 als freelance technisch producent voor evenementen, crossmedia en theater, maar heeft daarnaast enkele mediaprojecten geïnitieerd en geproduceerd, zoals een crossmediaal jongenplatform. Hierdoor is zijn kennis van en liefde voor digitale media binnen korte tijd enorm gegroeid. In 2008 besloot hij zijn kennis samen te brengen met zijn visie over (cross)media en samen met Hilde We Cross te starten.”

Hilde Smetsers (23) studeerde in 2007 af aan de Hogeschool voor de Kunsten. Tijdens en naast haar studie event management heeft zij een flink aantal projecten geïnitieerd waarbij muziek, media en internet altijd een belangrijke rol innamen. Hierdoor heeft zij al de nodige gastcolleges en presentaties over crossmedia en Web 2.0 mogen geven. Na haar studie werkte Hilde een jaar bij een evenementenbureau, maar hield het al snel voor gezien om samen met Hein We Cross op te richten.”

Hoeveel is er geïnvesteerd en door wie?
We Cross investeert zelf in videohardware voor de video productietak van We Cross: Crosscast. Deze hardware bestaat uit een meercamera registratieset voor webcasts en concertregistraties en camera’s voor webvideo en DVD producties. Ook in het product Next Best Band investeert We Cross zelf. Naast tijd is het grootste deel geïnvesteerd in de webapplicatie.”
Hoe ziet het verdienmodel van We Cross er uit?
We Cross werkt in opdracht, waarbij we op verschillende manieren samenwerken met de klant. Het verdienmodel van Next Best Band bestaat uit het exploiteren van content, het organiseren van events en advertising.”

Voor dit interview was Dusta.nl in gesprek met Hilde Smetsers van We Cross.

Ken jij nog een interessante Nederlandse startup, waar we hier op Dusta.nl aandacht aan moeten besteden? Tip ons dan! en mail naar info@dusta.nl.
Dusta.nl is nu ook te volgen via Twitter enFeedburner.

donderdag 15 januari 2009

Startup: MindSteps

De in Haarlem gevestigde startup MindSteps is sinds begin 2008 actief en startte haar verkoopactiviteiten in het najaar van 2008 met de introductie van het interactieve productselectietool iSelect. Deze tool moet bekendheid gaan geven aan MindSteps en haar andere diensten. iSelect is een betaalbare en toegankelijke oplossing voor het verhogen van conversieratio’s in grote én kleine webwinkels. Het komt erop neer dat ze producten sneller en beter vindbaar willen maken voor de bezoeker, gebruikmakend van 'guided-navigation'. Een hele belofte, daar wilden wij meer van weten!

Wat is Mindsteps?
MindSteps ondersteunt organisaties met advies en softwareoplossingen bij het efficiënter en effectiever maken van de interne en externe marketing- en communicatieprocessen die nodig zijn om optimaal diensten en/of producten online aan klanten aan te bieden. MindSteps heeft zowel kennis van de business, marketing als ICT en denkt op elk gewenst niveau mee over de strategie en concepten voor alle interactieve diensten. Zoals van een jong, innovatief en enthousiast bedrijf verwacht mag worden, maakt MindSteps gebruik van moderne technologieën om met standaard oplossingen -en een zekere mate van maatwerk- softwareproducten te leveren die van hoge kwaliteit zijn, schaalbaar, betaalbaar en uitstekend integreerbaar met reeds bestaande (ICT-) oplossingen. Tegelijk zijn deze oplossingen ook hanteerbaar voor mensen of bedrijven zonder noemenswaardige ICT-kennis of –afdeling. Daarmee zijn de producten toegankelijk voor alle soorten organisaties, onafhankelijk in welke branche zij zitten en hoe groot ze zijn. MindSteps levert schaalbare oplossingen, van turn-key projecten tot eenvoudige website-implementaties.
De branches waar MindSteps haar producten met name -maar niet uitsluitend- voor ontwikkelt, zijn detailhandels, groothandels, industrie, transport, (tele)communicatie en zakelijke dienstverlening. MindSteps richt zich op grote bedrijven (large businesses; meer dan 100 medewerkers) én op het midden- (10-100 mdw) en klein- (1-10 mdw) bedrijf. In zowel het B-to-C als het B-to-B segment. Het product iSelect is zeer interessant voor grote (web)winkels die een groot product- of dienstassortiment hebben, maar is juist ook voor kleinere webshops geschikt (vanwege de import- en beheerfuncties vanuit Excel bijvoorbeeld), die iSelect ook kunnen gebruiken als productinformatiebeheer-tool.”
Hoe is het idee voor MindSteps iSelect ontstaan?
“Uit praktijk ervaring bleek dat de conversie van webshops vaak laag zijn, en dat iedereen wel weet wat voor een drama het kan zijn om iets te zoeken in een webwinkel. Daarom is gezocht naar een oplossing daarvoor die ook toegankelijk is voor het MKB. We wilden ook meteen een ander probleem oplossen, namelijk het beheren van productinformatie en de directe doorvertaling daarvan naar de webshop.”


Hoe werkt MindSteps iSelect?
iSelect is een interactief product-selectietool (video-demonstratie), dat het mogelijk maakt om binnen een groot aanbod van producten of diensten op een website, binnen enkele muiskliks te vinden wat je zoekt. Je kunt door het assortiment heen wandelen op basis van productkenmerken. Dit wordt ook wel ‘geleide navigatie’ genoemd. Door het aan- en uitvinken van willekeurige productkenmerken kan de bezoeker snel en makkelijk zoeken in het assortiment, zijn zoekcriteria eenvoudig bijstellen als het resultaat niet is wat hij ervan verwacht had - en dat alles zonder te wachten en een lege of ellenlange resultaatlijst te krijgen. Indien er geen productselectie kenmerken en meer zijn of er is nog maar één product over, dan kan de bezoeker eenvoudigweg niet verder filteren.
Dit zorgt ervoor dat klanten sneller vinden wat ze zoeken en dus sneller tot aankoop overgaan - in plaats van de site zonder aankopen te verlaten. De technologie aan de ‘voorkant’ is HTML/javascript (AJAX/WEB2) met CSS voor de opmaak. Dit wordt gegenereerd en gepubliceerd vanuit de administratie console (de ‘achterkant’), waarbij bijvoorbeeld MS Excel als databron (van productgegevens) gebruikt kan worden. Maar ook kunnen bestaande systemen als databron fungeren. De administratie console is geschreven in Java – GWT en biedt een snelle manier om productkenmerken (informatie) te koppelen aan een standaard of op maat te maken productnavigatiesysteem (‘de voorkant’).”

Kortom: MindSteps biedt:
1. iSelect als SaaS aan (software as a service). Daarmee ondersteunt zij het MKB en organisaties die een bewuste beleidskeuze hebben gemaakt voor SaaS-oplossingen. Met SaaS wordt bedoeld dat de gehele oplossing gehost wordt door MindStep of een partner van MindSteps.

2. Korte time-to-market: MindSteps helpt haar klanten normaal gesproken binnen enkele weken doorlooptijd online te zijn met de website/webshop.
3. Gebruiksgemak voor niet-technische mensen (en je hebt ook geen technische mensen of tools nodig om je webshop te onderhouden)
Hoeveel klanten heeft MindSteps iSelect?
iSelect wordt met ingang van februari 2009 bij een drietal pilot-klanten geïmplementeerd, om een aantal werkende en succesvolle praktijkcases te hebben die als voorbeeld voor de werking van iSelect kunnen dienen voor andere klanten. Daarnaast geeft dat de gelegenheid om eventuele laatste ‘bugs’ nog uit het systeem te halen.”

Wie zit er achter MindSteps?
Winfried Pouw is verantwoordelijk voor Marketing en Sales. Afkomstig uit een product management achtergrond bij Siemens Nederland en Omron Europe BV, begon zijn eigen bedrijf XINX in 2007 en is nu nauw betrokken bij MindSteps. Na Elektrotechniek aan de TU Delft gestudeerd te hebben, volgde een master opleiding algemeen management en marketing bij Nyenrode Business University. Zijn 10 jaar werkervaring door heel Europa en in Japan geven hem de ervaring die nodig is om bedrijven in veel branches deskundig te adviseren.”
Hans Speijer is onze Software Architect en Ontwikkelaar. Afkomstig van een technische achtergrond, met vele implementaties van uiteenlopende applicaties achter de rug in meerdere branches, is Hans nu ons ontwikkelteam aan het aansturen. Hans selecteert zorgvuldig de technologische architectuur waarop wij onze producten baseren en stuurt het ontwikkelteam aan als SCRUM Master, aangezien MindSteps ontwikkelt volgens de SCRUM principes.”
Tim Gies is Business Consultant en gaat over Project management. Afkomstig uit business management en later een technische achtergrond, gewerkt voor verschillende bedrijven, erg bedreven en ervaren bij het implementeren van IT en business projecten, zoals ERP systemen, Digital Asset Management en Content management systemen, verschillende website implementaties en zeer dynamische Web applicaties. Met meer dan 12 jaar werkervaring, is hij zeer gekwalificeerd om advies te leveren aan bedrijven op het gebied van Organisatie, Bedrijfsprocessen en ICT plus het erbij behorende verandermanagement. Hij heeft gewerkt als consulent, business analyst, operational manager en project manager bij bedrijven als Ordina, Randstad Group, Omron, Pluq bv.”
“Daarnaast maken wij gebruik van een software ontwikkelaars-pool in Servië.”

Hoeveel is er geïnvesteerd en door wie?
“Op dit moment hebben alleen de oprichters in MindSteps geïnvesteerd. We hebben ook besloten om op zoek te gaan naar investeerders om MindSteps stevig in de markt te zetten en iSelect verder door te ontwikkelen.”

Hoe ziet het verdienmodel van MindSteps er uit?
“Om de drempel voor MKB zo laag mogelijk te maken, is er bewust voor gekozen om de kosten zo laag mogelijk te houden. Daarmee maak je een relatief ’dure’ oplossing toegankelijk voor de kleine organisaties. Dat betekent wel dat er meerdere klanten nodig zijn om iSelect rendabel te houden, maar MindSteps denkt dat dit heel goed mogelijk is. Je kunt als webwinkelier met iSelect starten voor € 4.000,- licentiekosten per jaar per domein, plus per gebruiker (zoals bijvoorbeeld product managers) van iSelect € 15,= per maand. Omdat MindSteps overtuigd is van de kracht van iSelect voor de conversie op je webwinkel, rekent zij verder af op ‘Pay Per Transaction’ basis’. Op die wijze betaal je alleen voor de daadwerkelijke bestellingen die je via je website ontvangt. Geen omzet betekent dus ook geen kosten voor de transactie. Bedrijven met veel transacties kunnen deze kosten ook afkopen vanaf het begin, dan wordt de jaarlijkse licentie fee € 24.000,- per jaar (per domein).”


Voor dit interview was
Dusta.nl in gesprek met Tim Gies van Mindsteps.

woensdag 14 januari 2009

Startup: Youropi.com

Wat is er mooier dan even een weekendje naar een andere Europese stad? Leuk zo'n stedentripje, maar hoe kun je je optimaal vermaken aldaar? Wat zijn de belangrijkste bezienswaardigheden en waar zijn de hot-spots die alleen de locals kennen? Youropi.com probeert al deze vragen te beantwoorden door je de mogelijkheid te geven, jezelf zo goed mogelijk in te lichten over de stad die je gaat bezoeken. Wij vroegen deze startup zich nader te verklaren;

Wat is Youropi.com?
Youropi.com is de grootste online stadsgids van Nederland. Het is de ideale informatiebron om een stadsbezoek voor te bereiden. Of het nu gaat om een middagje shoppen in Maastricht of een stedentrip naar Barcelona, Rome of Parijs, Youropi.com heeft als doel de consument een stad te laten beleven in optima forma. De door redactie, experts en bezoekers gegenereerde content is zo actueel en relevant mogelijk, gratis beschikbaar en kan door middel van een downloadable reisgids worden meegenomen. Youropi.com richt zich op stedenbezoekers in de leeftijdscategorie 25+ en is volledig gericht op steden. Over 55 Europese steden en New York is inmiddels informatie beschikbaar. Het unieke aan het concept is dat Youropi.com ‘expert generated content’ combineert met ‘user generated content’. De content wordt gegenereerd door een eigen redactie en bezoekers, stedenexperts en bedrijven kunnen de informatie zelf aanvullen, aanpassen en voorzien van reviews en tips. Voorts richt Youropi.com zich niet uitsluitend op 1 onderwerp. Youropi.com geeft een totaal beeld van de stad. Van de leukste winkelstraten, pleinen, bezienswaardigheden tot de beste restaurants, bars en hotels. Dit aangevuld met handige stadsinformatie zoals reisinfo, winkelopeningstijden en parkeerlocaties. Last but not least, Youropi.com is geheel gratis, zowel voor bezoekers als voor de vermelde bedrijven en evenementen.Youropi is gevestigd in ’s-Hertogenbosch en sinds september 2007 online.”

Hoe is het idee voor Youropi.com ontstaan?
Youropi.com is bedacht door John van Vroenhoven. Hij werkte tot 2006 voor Lycos Europe als Managing Director en woonde o.a. een tijdje in Parijs en Londen. Vrienden en familie vroegen hem steeds vaker om tips voor die steden omdat hij de leuke plekken van die steden goed weet te vinden. Regelmatig ging hij zelf ook op stedentrip en hij raakte gefrustreerd door het gemis aan goede informatie over Europese steden op internet. Er was tot de komst van Youropi.com geen overkoepelende website waarop uitgebreide en relevante informatie over steden te vinden is. Dat was de basis voor het idee/concept van Youropi.com”

Hoe werkt Youropi.com?
“De opzet van de website is zodanig dat er een unieke interactie plaatsvindt tussen eigen redactie, locale stedenexperts die als informatiebron fungeren en bezoekers en bedrijven die de content aanvullen en actueel houden. Daardoor is de content op Youropi.com compleet, actueel en van hoge kwaliteit. Consumenten kunnen naar eigen behoefte en relevantie de content tot zich nemen, een persoonlijke stadsgids samenstellen, deze stadsgids delen met anderen en de stadsgids uitprinten om mee te nemen. Voor consumenten die geen tijd hebben om zelf een stadsgids samen te stellen worden kant en klare gidsen aangeboden.”“Door locatiegebaseerde informatie te koppelen kan de bezoeker van de website heel makkelijk combinaties leggen tussen bijvoorbeeld een hotel, de wijk waarin het ligt, de leuke restaurants en bars in die wijk, parkeerinformatie rondom het hotel en de overige informatie die daarvoor relevant is. Uiteraard kan uiteindelijk ook een boeking worden gemaakt.”

Hoeveel klanten/gebruikers heeft Youropi.com?
“Ruim 200.000 unieke bezoekers per maand gebruiken de informatie op Youropi.com en die groep groeit constant. Youropi.com is nu nog uitsluitend beschikbaar in het Nederlands maar zal spoedig haar vleugels uitslaan naar de Duitse markt. Voor 2009 staan vele nieuwe steden op het programma en er word een nieuwe tool gelanceerd die het makkelijker maakt een ‘ready-to-go’ cityguide te downloaden.”

Wie zit er achter Youropi.com?
“John van Vroenhoven is oprichter en Algemeen Directeur. John richtte in 2007 Youropi op na een ruime carrière in de (online)Media industrie bij o.a. IDG, Veronica en ilse media. Als Managing Director voor Lycos introduceerde hij met succes Webhosting voor particulieren in Nederland en was actief op tal van web 2.0 projecten. John was verantwoordelijk voor diverse Europese vestigingen en werkte o.a. Vanuit Parijs en Londen. Zijn passie voor internet en steden. resulteerde uiteindelijk in het concept Youropi.com.“
“Peter van der Heijden is sinds begin 2008 mede aandeelhouder en vervult de functie van Commercieel Directeur. Peter is een gedreven ondernemer met meer dan 10 jaar Internet ervaring. Voorheen medeoprichter en mede-eigenaar van spelletjes site Zylom. Dit bedrijf groeide uit naar meer dan 85 werknemers en een omzet van 30.000.000 Euro. Peter was in die hoedanigheid verantwoordelijk voor de advertentie inkomsten alsmede het openen en managen van buitenlandse kantoren in Duitsland, Frankrijk en Engeland. Youropi.com heeft momenteel 6 medewerkers.“

Hoeveel is er geïnvesteerd en door wie?
Youropi.com is privé gefinancierd door de 2 directeuren die tevens 100% van de aandelen bezitten.”

Hoe ziet het verdienmodel van Youropi.com er uit?
“Het verdienmodel van Youropi.com is gebaseerd op advertenties en boekingen. Adverteerders komen uit de relevante FMCG branche, reisindustrie en op lokaal niveau van ondernemers die hun bedrijf extra willen promoten. Steeds meer adverteerders ontdekken de mogelijkheden van Youropi.com. Banners en textlinks worden goed verkocht maar er is bijvoorbeeld ook sponsoring van steden mogelijk. Voor boekingen wordt samengewerkt met grote bookingspartijen.”

Voor dit interview was Dusta.nl in gesprek met John van Vroenhoven van Youropi.com.

maandag 12 januari 2009

Video: Dik.nl en Sprout TV

Al eerder schreven we over de startup Dik.nl en ook op Frankwatching zijn ze al eens besproken. De bezoekers aldaar waardeerden de startup als een regelrechte flop (70%), maar gaven hier in de reacties geen reden voor. Nu is op Frankwatching een interview te bekijken waar ze in gesprek zijn met Remco Bron (verantwoordelijk voor marketing bij Dik). En ze het buiten de lage waardering, hebben over de mensen achter de startup en de opmerkelijke naam Dik (en Yubby voor buiten Nederland).
Ander beeldmateriaal is te bekijken op de website van Sprout. Zij hebben namelijk de rubriek Sprout TV, waar buiten filmpjes over de 'ChallengerDay 2008' ook startups en gerenomeerde ondernemers aan het woord komen. Aanrader is de categorie 'Ondernemers portret'.

zondag 11 januari 2009

eBuddy valt in de prijzen

Ondanks dat ze er op hun eigen blog nog geen melding van gemaakt hebben, is eBuddy tijdens de uitreiking van de prestigieuze “Crunchies’ toch echt in de prijzen gevallen. De winaars van deze awards voor web 2.0 bedrijven werden gekozen door het publiek, die online stemmen konden uitbrengen. Dit werd dan ook massaal gedaan, er werden namelijk meer dan een half miljoen stemmen uitgebracht. Het publiek verkoos eBuddy tot “Best International Company”, een mooie beloning voor deze Nederlandse startup.

zaterdag 10 januari 2009

Startup: Shopkorting.nl

In Groot-Brittannië en de Verenigde Staten is cashback shoppen al de normaalste zaak van de wereld, voorbeelden ervan zijn Quidco en Jellyfish. Een succesvolle Nederlandse variant ontbrak echter nog, en daar gaat Shopkorting.nl op in proberen te spelen. Op Shopkorting.nl kun je tot 20% extra korting krijgen op je online aankopen bij een van de 300 aangesloten webwinkels. Door middel van een interview probeerden we wat meer te weten te komen over Shopkorting.nl;

Wat is Shopkorting.nl?
Shopkorting.nl is een van de eerste cashback shopping sites van Nederland waar leden online kunnen shoppen met extra korting bovenop de internet prijs. Shopkorting.nl deelt de commissie met haar leden. De doelgroep van Shopkorting.nl is heel breed en omvat zowel mannen als vrouwen van 16 to 80 jaar die weleens online aankopen doen. Shopkorting.nl is gevestigd in Amsterdam en operationeel sinds november 2008. Voordelen van Shopkorting.nl zijn natuurlijk de korting die men kan verdienen op internetaankopen, gratis lidmaatschap (laagdrempelig), transparantie (wij adverteren met duidelijke kortingen), gebruiksvriendelijkheid en de mogelijkheid voor leden om zelf geld te verdienen met het aanbrengen van leden.”

Hoe is het idee voor Shopkorting.nl ontstaan?
“Het idee voor Shopkorting.nl is begin 2008 ontstaan toen ik cashback sites tegenkwam in de UK en VS waar dit concept al jaren een groot succes was. Nederland kent al spaarsites waar leden met klikken geld kunnen verdienen en punten kunnen sparen die men later kan laten uitbetalen. Maar cashback shopping bestond nog niet in Nederland, terwijl de meeste Nederlanders toch op de kleintjes letten. Een perfect concept dus om in Nederland te lanceren.”

Hoe werk Shopkorting.nl?
“Lid worden van Shopkorting.nl is helemaal gratis. Na registratie, bevestiging van een account en invullen van de nodige gegevens kan men direct online shoppen. Navigeren kan eenvoudig door de 24 categorieën waaronder reizen, geschenken, audio & video en huis & tuin. Ook kan men eenvoudig zoeken naar webwinkels met twee verschillende zoekfuncties. Als men een online aankoop wilt doen dan klikt men op de speciale link die men bij iedere webwinkel kan vinden. Deze link zal de aankoop registreren en terugkoppelen aan ons systeem, zodat we de korting aan het lid kunnen toewijzen. De aankoop doet men op de site van de webwinkel zelf, zoals men gewend bij alle online aankopen. Binnen 48 uur verschijnt de korting in de account van het lid. Na goedkeuring van de aankoop door de aangesloten webwinkel, heeft men de mogelijkheid om de korting te laten uitbetalen als men meer dan 10 Euro heeft verdiend. De korting wordt dan vervolgens op de bankrekening gestort van het lid.”


Hoeveel gebruikers heeft Shopkorting.nl?
Shopkorting.nl heeft als doel om in 2009, 100.000 leden te mogen verwelkomen. We zien elke dag ons bezoekersaantallen, nieuwe leden en aankopen stijgen, dus ik kan zeggen dat het concept aanslaat bij het grote publiek. Daarnaast zijn wij van plan om in de toekomst nog meer korting kunnen bieden aan leden door betere afspraken met webwinkels, nieuwe features en meer interactie van de leden zelf wat betreft korting.”

Wie zit er achter Shopkorting.nl?
“Oprichters van Shopkorting.nl zijn Ared Yelkenci en Robin de Vries, beide al enige jaren actief in online marketing. Shopkorting.nl heeft momenteel drie medewerkers, waarvan Marielle de Koning verantwoordelijk is voor het Content Management en support vragen van leden. Robin de Vries is verantwoordelijk voor de techniek en Ared Yelkenci voor PR en marketing.”

Hoeveel is er geïnvesteerd en door wie?
“Investeerders van Shopkorting.nl zijn de initiatiefnemers en een externe investeerder.”

Hoe ziet het verdienmodel van Shopkorting.nl er uit?
Shopkorting.nl verdient aan de verkopen die men doet via de website. Eerste resultaten laten een positief beeld zien wat betreft nieuwe leden, actieve leden en aankopen. In de toekomst zal Shopkorting.nl ook advertentiemogelijkheden aanbieden, zodat bedrijven/webwinkels zichzelf nog meer onder de aandacht kunnen brengen.”

Voor dit interview was Dusta.nl in gesprek met Ared Yelkenci van Shopkorting.nl.



vrijdag 9 januari 2009

Startup Headlines

Ook buiten Dusta is er nieuws over (Nederlandse) startups te vinden. Omdat we onze lezers dit nieuws niet willen onthouden posten we daarom van tijd tot tijd de "Startup Headlines". Deze headlines komen uit een groot assortiment online media en gaan over startups, ondernemen en innovatie.

“Rabobank investeert 4 miljoen in Nederlandse startup eFresh.com” (Hyped)
“Word de meest innovatie ondernemer van Nederland” (Bizz)
“Twumult.com filtert Twitter Search” (Dutchcowboys)

“Site gespot: Krux.nl” (Frankwatching)
“Site gespot: Youtellme.nl” (Frankwatching)
“Site gespot: Looki.nl” (Frankwatching)

"European Startups" (European startups)

woensdag 7 januari 2009

Startup: Gamepoint

Spelpunt.nl is een Nederlandse gamesite (anno 2005) die net iets anders in elkaar zit dan de meeste spelletjes sites. Zij richten zich namelijk op ‘social gaming’, wat wil zeggen dat het naast spellen ook een sociaal platform is. Spelers kunnen er traditionele spelletjes als backgammon, schaken en bingo spelen. De startup verdient haar geld niet met advertenties, zoals de meeste game sites, maar met abonnementen. Na een gratis inschrijving kunnen spelers een abonnement krijgen om zo met credits tegen anderen spelen, en daardoor het aantal credits te verhogen. Ze richten zich op een 30+ publiek, en proberen zich te onderscheiden door het contact tussen de spelers tijdens het gamen. De site heeft inmiddels meer dan 350.000 unieke bezoekers per maand en het verdienmodel bleek te werken. Het leek hen daarom tijd om eens over de grens te gaan kijken, en erg ver kwamen ze niet want ze gaan nu namelijk Gamepoint.de lanceren. De keuze is op Duitsland gevallen omdat de traditionele spellen erg nauw met cultuur samenhangen. Na een selectie, met hulp van Syntens, bleken zowel de Britse als de Duitse cultuur erg op de onze te lijken. Maar omdat het business model van de site beter in Duitsland zal werken, hebben ze besloten zich hierop te storten. Voor een volgende expansie liggen ook al plannen klaar, na Duitsland willen ze namelijk naar Scandinavië met Gamepoint.

dinsdag 6 januari 2009

Kleine ondernemers, grote kansen

Kleine ondernemers hebben misschien nog wel de beste kansen om de huidige economische neergang heelhuids door te komen. Uit een onderzoek van de KvK in Amsterdam kwam naar voren dat kleine ondernemers prima in staat zijn om te reageren op een eventuele crisis. Dit komt door de grotere flexibiliteit, veelzijdigheid en toewijding die de kleine bedrijven hebben ten opzichte van grote en meer logge bedrijven. Ondernemers zullen weliswaar last hebben van de financiële crisis maar verwachten wel een groei van omzet de komende jaren.
Ook uit andere hoek komt goed nieuws voor startups en kleine ondernemers, namelijk dat ze het vertrouwen van de banken hebben. Het blijken juist de grotere bedrijven die te maken krijgen met scherpere kredietvoorwaarden. Dit kwam naar voren uit een onderzoek van onderzoeksbureau Markit, zij stelden het volgende "Banken zien kleine bedrijven nu als minder risicovol.".

maandag 5 januari 2009

Startup: Travelta.nl

Meerdere online media schreven vandaag al over Travelta (waaronder Hyped en Dutchcowboys). Deze startup heeft vandaag een locatie gebaseerde hotelzoeker voor mobiele telefoons gelanceerd: travelta.mobi. De beta versie van Travelta.nl was al vanaf 5 december 2007 online en ook hebben ze inmiddels een Belgische Travelta site (travelta.be). Ondanks dat ze hevige concurrentie ondervinden van andere startups die vergelijkbare diensten aanbieden claimen ze “marktleider in online reisoplossingen”te zijn. Na ruim een jaar komen ze nu dus met een mobiele site, naar eigen zeggen “'s werelds eerste locatie gebaseerde hotelzoeker voor mobiele telefoons”. Hiermee kunnen gebruikers op basis van hun GPS of Cell-ID locatie, direct een beschikbaar hotel in de buurt vinden en reserveren. Behalve de beschikbaarheid van hotels en kamers, krijgt de gebruiker ook informatie die op dat moment nuttig kan zijn, zoals de af te leggen loopafstand en informatie over het hotel.

Startup: Shareforce

Recentelijk is ShareForce van de grond gekomen, een Nederlandse startup die internationaal gaat opereren. Shareforce.eu is een initiatief van onder meer John Kivit, bekend van online onderzoeksbureau Multiscope. Op 30 November 2008 is de website gelanceerd, en deze startup staat dus nog in de kinderschoenen. Shareforce is een outsourcing bedrijf dat wil gaan voldoen aan de stijgende vraag naar gekwalificeerde PHP en .Net programmeurs. Shareforce gaat andere bedrijven helpen om hun ambities op het gebied van webapplicatie development waar te maken. Ze richten zich erop om deze bedrijven te ondersteunen met web applicatie ontwikkeling, een eigen web development team, in-house development en ‘joint venture development’. Shareforce gaat het tekort aan PHP en .Net programmeurs bestrijden door een vestiging te openen in Roemenië, om daar met lokale kenniswerkers de opdrachten van (Nederlandse) klanten uit te gaan voeren. Vanaf 2 januari 2009 zijn ze aldaar operationeel, en zijn ze volop bezig met het werven van programmeurs.
Investeerders in deze startup zijn Multiscope en nog drie andere (bij ons onbekende) bedrijven, en naast John Kivit zijn ook René de Kat en Joris Leermakers er werkzaam.

vrijdag 2 januari 2009

Internationaal: '10 beste startups van 2008'

In de Verenigde Staten is afgelopen jaar voor meer dan 7 miljard dollar geinvesteerd in startups die zich nog in een beginfase bevonden ('seed' en 'early-stage'). Het bekende BusinessWeek magazine onderzocht welke bedrijven de grootste sommen durfkapitaal wisten binnen te slepen. En noemt deze dan ook de beste startups van 2008. Nou is het natuurlijk altijd moeilijk om vast te stellen wat de juiste criteria zouden moeten zijn waarop je de beste startups 10 zou moeten selecteren. En daarom valt het ook zeer te betwijfelen of dit de juiste is. Desalniettemin is het interessant om de lijst even te bekijken, die word gekenmerkt door het hoge percentage technologische-startups en weinig 'bekende' namen. De enige startup uit deze lijst die het afgelopen jaar erg veel in het nieuws is geweest is Cuil.com. Deze zoekmachine zou Google moeten wegvagen, maar daar is tot op heden nog weinig van te merken.

Stemadvies: eBuddy

Dat eBuddy groeit als kool, en wereldwijd een leidende rol speelt op (mobiel) instant-messaging gebied, was ons al duidelijk. Ook internationaal is deze Nederlandse startup niet onopgemerkt gebleven. Daarom zijn ze nu dan ook genomineerd voor "The Crunchies". Deze verkiezing van de beste internet bedrijven van het jaar 2008 word georganiseerd door GigaOm, VentureBeat, Silicon Alley Insider, en TechCrunch. Dit zijn de grootste Amerikaans blog-netwerken en het was daarom ook te verwachten dat er veel Amerikaanse startups/bedrijven genomineerd zijn. De winaars worden door het publiek gekozen en de uitreiking zal op 9 januari in San Francisco plaatsvinden. eBuddy is genomineerd in de categorie 'internationaal' en wij hopen natuurlijk dat eBuddy die prijs gaat pakken. Deel jij onze mening? help eBuddy dan en breng je stem uit!