maandag 26 januari 2009

Startup: canTouch

Het bedrijf canTouch is gevestigd in Amsterdam, en bestaat sinds mei 2008. canTouch specialiseert zich in tangible interfaces: denk aan het aanraakscherm in Minority Report en een hele grote versie van een iPhone, die je met zes mensen tegelijk kunt bedienen. canTouch gelooft in de juiste combinatie van hardware, software en advies, om zo de klant en de gebruiker een unieke ervaring te geven. Een ervaring die zo intuitief is dat je niet merkt dat je met een computer bezig bent, maar waarin je bezig bent samen te werken en te ontdekken.

Hoe is het idee voor canTouch ontstaan?
“Harmen Hofstra was bezig een eigen hardware prototype te bouwen, waarna we samen dit hebben uitgewerkt tot een product en een visie.”

Hoe werkt canTouch?
“De computer is doorgedrongen tot veel aspecten van ons leven, maar toch is het lang niet altijd handig, prettig of mogelijk om optimaal gebruik te maken van de mogelijkheden ervan. Ingewikkelde software, gebruikers-onvriendelijkheid en eenduideige vormgeving dwingen mensen om zich aan de computer aan te passen in plaats van andersom. In sommige situaties is dat geen probleem, maar in de moderne kennismaatschappij zijn samenwerking en creativiteit belangrijker dan ooit. Samenwerken en menselijke interactie worden bemoeilijkt bij het gebruik van gangbare computers. Iedereen kent wel de situatie waarbij in een bespreking meerdere personen werken op hun laptops en deze om moeten draaien om iets aan te wijzen, of waarbij vijf mensen zich in bochten wringen achter een collega om op het scherm mee te kijken, waarbij ze niet goed horen wat deze vertelt en tegen zijn/haar achterhoofd aankijken.”

canTouch specialiseert zich in 'tangible interfaces', dus aanraakbare interfaces, waarbij nieuwe intuitieve methodes worden gebruikt om de kracht van de computer te benutten. Deze methodes brengen door hun intuitiviteit de menselijke kant en creativiteit naar boven. Mensen kunnen samen werken en op een emotioneel, creatief en zakelijk vlak interactie houden met elkaar. Meerdere mensen kunnen op de tafel tegelijk interactief bezig zijn.”

“De canTouch CUBE, ons eerste produkt, is een ‘multitouch tafel’. Dit is een tafel, waaromheen je met circa 6 mensen kunt staan om samen te brainstormen, kennis te delen, problemen en oplossingen in kaart te brengen of op een nieuwe interactieve manier te presenteren.”

Hoeveel klanten/gebruikers heeft canTouch?
“Op dit moment hebben we een beperkt aantal pilots lopen, een aantal daarvan met grote internationale bedrijven. In de nabije toekomst verwachten wij dat dit gaat stijgen, ook doordat we met gespecialiseerde development partners gaan samenwerken.”

Wie zit er achter canTouch?
"Harmen Hofstra, 29, achtergrond Informatiekunde, is degene die begonnen is met het zelf ontwikkelen van het eerste prototype en is bezig met R&D en hardware."
"Jasper Smink, 38, achtergrond argumentatieleer en topsportcoach, is ondernemer en netwerker en bouwt aan de relaties van canTouch."
"Erik van der Pluijm, 34, achtergrond Kunstmatige Intelligentie en computergames, en betrokken bij vormgeving, product en software development en strategie."

"Op dit moment werken we met acht mensen. We zijn daarbij altijd op zoek naar gepassioneerde, intelligente mensen met hart voor vormgeving, software en techniek die willen bijdragen aan het succes van canTouch en op dit moment in het bijzonder naar software developers."

Hoeveel is er geïnvesteerd en door wie?
"We hebben op dit moment geen externe financiering. Wel zijn we aan het kijken naar de mogelijkheden van schaalvergroting nu we een aantal interessante pilots hebben, en dat zou inderdaad kunnen betekenen dat we financiering willen gaan inzetten."

Hoe ziet het verdienmodel van canTouch er uit?
"Vrij eenvoudig, wij verkopen de hardware en software samen als 1 product, inclusief een onderhoudsmodule. In de zeer nabije toekomst gaan we met development partners samenwerken die binnen bepaalde markten software ontwikkelen met behulp van een SDK (Software Development Kit). De SDK zal binnenkort aan een select gezelschap ter beschikking worden gesteld in de vorm van een Beta. Hiervoor zijn we overigens nog op zoek naar mogelijke partners."
Video's over canTouch zijn te bekijken op Bright en het canTouch Youtube kanaal.

Voor dit interview was
Dusta.nl in gesprek met Erik van der Pluijm van canTouch.

Ken jij nog een interessante Nederlandse startup, waar we hier op Dusta.nl aandacht aan moeten besteden? Tip ons dan! en mail naar info@dusta.nl.
Dusta.nl is nu ook te volgen via Twitter en Feedburner.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten